[et_pb_section admin_label=»section»]
[et_pb_row admin_label=»row»]
[et_pb_column type=»4_4″]
[et_pb_text admin_label=»Text»]
Ανοίξτε ένα τερματίκό και γράψτε vi. Οι συντριπτικές πιθανότητες είναι, πως αν βρίσκεστε σε σύστημα βασισμένο σε Unix, θα σας καλώσορίσει ένας ελαφρύς και minimal text editor.

Το Vim (Vi IMproved) είναι μια ανανεωμένη έκδοση του vi, η οποία παρέχει δυνατότητες που δεν υπάρχουν σε κανέναν άλλο text editor – εκτός φυσικά από αυτούς που έχουν plugin για αυτό.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ VIM;

Δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως μπορείτε να μην μάθετε ποτέ να το χρησιμοποιείτε, και να κάνετε τη δουλειά σας με άλλα εργαλεία. Όμως για κάποιους χρήστες είναι το πιο βασικό τους εργαλείο ώστε να είναι όσο πιο αποδοτικοί γίνεται. Κάποιοι από τους λόγους να δείτε σε βάθος το Vim είναι οι παρακάτω:

  • Lightweight – Θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε σε κάθε σύστημα/αρχείο/project, σε αντίθεση με κάποιον editor όπως το Visual Studio Code ή το Atom, οι οποίοι «πνίγονται» όταν αντιμετωπίζουν τεράστια αρχεία.
  • Υπάρχει παντού – Εάν ασχοληθείτε ποτέ με servers, σε οποιονδήποτε από αυτούς συνδεθείτε, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε το Vi ή το Vim στα ήδη εγκατεστημένα προγράμματα.
  • Αποδοτικό – Το Vim έχει τη φιλοσοφία μιας γλώσσας – οι εντολές του έχουν ρήματα, ουσιαστικά και αντικείμενα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άπειρους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, η εντολή d3w (delete 3 words) αποτελέιται από 3 διαφορετικά κομμάτια αλλά δουλεύει σαν ένα. Η εντολή ci» (change inside «) θα διαγράψει το text μέσα στα » » και θα σας βάλει να γράψετε εκεί. Το Vim παρέχει επίσης μία πολύ χρήσιμη αναπαράσταση δέντρου για τις εντολές undo και redo, πάρα πολλές registers για τις εντολές αντιγραφής και αποκοπής (δηλαδή μπορείτε να κάνετε επικόλληση από οσαδήποτε διαφορετικά «clipboards», κάτι που προσφέρει αφάνταστη ευκολία σε κάποιες λειτουργίες), και μπορεί να εκτελέσει εντολές και να περάσει το αποτέλεσμα τους στο τρέχον αρχείο, σε ένα register ή κάπου αλλού.
  • Εργονομικό – Η φιλοσοφία του Vim σε απομακρύνει από τη χρήση του ποντικιού, και ενθαρύνει την κίνηση μέσα στο αρχείο μέσω πληκτρολογίου, κάνοντας το αφενός πιο γρήγορο, αφετέρου πιο καλό για την υγεία του καρπού, των ματιών, και των τενόντων.
  • Διασκεδαστικό – Το Vim είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, και κάθε τι καινούριο που μαθαίνετε προσφέρει μια ικανοποίηση. Είναι γεμάτο με τη χαρά της ανακάλυψης, καθώς βρίσκεις ασταμάτητα νέους τρόπους να εκτελέσεις λειτουργίες που παλιά έπαιρναν πολλή χειρωνακτική εργασία.
  • Ελέυθερο λογισμικό – Το Vim είναι ελεύθερο λογισμικό και ο καθένας μπορεί να δει τον κώδικα και να τον επεκτείνει. Με αυτόν τον τρόπο και χάρη στον τεράστιο αριθμό χρηστών του, δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται.
  • Προσαρμόσιμο – Μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε το Vim στα μέτρα μας, πιο πολύ από κάθε άλλον editor. Είναι πολύ συνηθισμένο ο καθένας να έχει το δικό του setup και να το περνάει σε μηχανήματα που χρησιμοποιεί. Μπορείτε να βρείτε πολλά παραδείγματα online.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα δουμε σε βάθος τις δυνατότητες του Vim, αλλά θα δούμε πως να κάνουμε μια βασική χρήση του για να αλλάξουμε ένα αρχείο. Αυτό θα χρειαστεί γιατί πολλές φορές στη σχολή μας θα πρέπει να κάνετε turn in εργασίες, και πολλές φορές τυχαίνει φοιτητές να στέλνουν την εργασία και, ενώ δουλεύει κανονικά στο δικό τους μηχάνημα, στα μηχανήματα της σχολής δεν κάνει καν compile. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές, να δοκιμάζετε να το τρέξετε, και να γίνεται αυτό αρκετές φορές. Χωρίς το Vim ή κάποιον άλλο editor τερματικού θα έπρεπε να ανεβάζετε τα αρχεία κάθε φορά.

 

ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανοίγουμε ένα τερματικό, και είτε στο τοπικό μηχάνημα είτε μετά απο SSH σε απομακρυσμένο υπολογιστή, ανοίγουμε κάποιο αρχείο, για παράδειγμα το file.c:

vim file.c

Εάν το αρχείο υπάρχει, ανοίγει. Αν δεν υπάρχει, δημιουργείται. Προσπαθήστε να γράψετε «zzzzzzzzz»

zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Θα δείτε ότι δεν γίνεται τίποτα. Αυτό συμβαίνει γιατί βρισκόμαστε στο command mode. Για να αλλάξουμε κάτι στο αρχείο, μπορούμε να πατήσουμε το i. Αυτό θα μας βάλει στο insert mode.

Σημείωση: Επειδή τα z κρατώνται σαν macro εντολή, μπορεί να χρειαστεί να πατήσουμε 2 φορές το i. Θα δούμε σε επόμενο άρθρο πως φτιάχνουμε αλυσιδωτές εντολές.

i

Insert Mode

Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο αρχείο. Για την ώρα, απλά θα μετακινούμαστε με τα arrow keys.

Αφού κάνουμε ό,τι αλλαγές θέλουμε, βγαίνουμε από το insert mode πατώντας το ESC.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Για να κάνουμε μια αναζήτηση, στο command mode, πατάμε το / και γράφουμε τη φράση προς αναζήτηση:

/search-phrase

Εάν βρεθούν αποτελέσματα, πατάμε n για να πάμε στο επόμενο και N για να μεταβούμε στο προηγούμενο.

Πατήστε στην εικόνα (είναι gif) για να δείτε την αναζήτηση σε δράση.

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ

Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε, θα πρέπει, μέσα στο command mode, να πατήσουμε την άνω-κάτω τελεία ‘:’ Αυτό θα μας φέρει στο last line mode.

:

Εδώ μπορούμε να δώσουμε εντολές, όπως για παράδειγμα την ls

:!ls

αλλά θα τα δούμε πιο αναλυτικά σε μελλοντικό άρθρο. Για την ώρα, ας αποθηκεύσουμε τις αλλαγές μας με το w (write).

:w

Για να βγούμε από το Vim, μπορούμε να δώσουμε την εντολή σε last line mode.

:q

Μπορούμε επίσης να κάνουμε ταυτόχρονα αποθήκευση και έξοδο, συνδυάζοντας τις 2 εντολές:

:wq

Αν θέλουμε να βγούμε χωρίς να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές, το Vim θα «γκρινιάξει». Μπορούμε να δώσουμε την εντολή :q! για να βγούμε με το ζόρι.

:q!

 

ΣΥΝΟΨΗ

Το Vim είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που προσφέρει απαράμιλλη παραγωγικότητα, εργονομία και πάνω απ’ όλα είναι διασκεδαστικό στη χρήση και προσαρμόσιμο σε κάθε είδους ανάγκης.

Σε αυτό το άρθρο είδαμε μερικές από τις βασικές λειτουργίες του όπως αλλαγή κειμένου, αναζήτηση και αποθήκευση. Στο μέλλον θα υπάρξει σειρά άρθρων όπου θα εξερευνήσουμε σε βάθος τις δυνατότητες του Vim.
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Βασικη χρηση του Vim

Ένα σχόλιο στο Βασικη χρηση του Vim

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *